Купувачите недоволни, че поевтиняването все още е пренебрежително ниско   Цената на

...
Купувачите недоволни, че поевтиняването все още е пренебрежително ниско
 
Цената на
Коментари Харесай

Замесиха ли трик с хляба: ДДС-то падна, а цените - не

Купувачите недоволни, че поевтиняването към момента е надменно ниско

 

Цената на хляба е спаднала с сред 1% и 11%, а тази на брашното - с сред 8% и 11% по отношение на края на юни. Това демонстрират резултатите от второто експресно изследване на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, направено в интервала 29 и 31 август.

Проучването е направено в 22 области града, с цел да регистрира резултата от въвеждането на нулев Данък добавена стойност за брашното и хляба в актуализацията на бюджета от 1 юли.

Данните сочат, че по-силно изразено понижение има при всеобщо потребяваните разновидности на самун вид " Бял " и " Добруджа " с към 10,6 -10,9%. При останалите разновидности на самун понижението към момента е надменно ниско. Запазва се наклонността в огромните търговски вериги да се регистрира по-силно понижение в цените на другите типове самун. В дребните търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на облага предопределят по-слабия спад и то съответно при най-консумираните типове самун.

Според синдиката с въвеждането на нулевата ставка се е очаквало по-значимо понижение при цената на хляба или най-малко такива са били политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и упованията на потребителите. Според плановете на КНСБ, понижението на цените по отношение на юни следва да бъде към 83-87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този стадий проучването демонстрира, че понижението е едвам 30 ст.

Освен това, делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50%. Следователно, общото понижение на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде към този момент към 30%, от което следва, че към август цената за самун " Бял " би трябвало да е по 2,05 лева за 1 кг, а на " Добруджа " - 1.95 лева за 1 кг., показват от синдиката.

 
Според КНСБ тази антикризисна мярка коства на бюджета към 100 млн. лева, а се оказа не задоволително ефикасна. От синдиката приканват за по едно и също време понижение на целия размер на Данък добавена стойност (например, понижение на общата ставка от 20% на 15%), което, съгласно тях, ще повлияе на -цените на крайните артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР